Zasto Kupiti Stan

Kupovina novog stana sa sobom nosi bezbroj stvari o kojima moramo da brinemo pre nego što se odlučimo da ga kupimo. Sam proces koji prolazimo dok ne odaberemo u današnje vreme je  postao jako komplikovan jer težimo da sve bude u skladu sa našim željama i novčanom sposobnošću.

Zaista ima bezbroj prednosti ukoliko se odlučite da kupite stan od investitora, jer od samog početka imate preko puta sagovornika koji je voljan da sasluša Vaše želje i da Vam u startu pomogne oko izmena koje bi Vas kasnije sačekale u samostalnoj režiji.

Danas, kada kupimo novi stan, ne možemo zahtevati klimu nama omiljenog proizvođača, pločice koje se nama dopadaju i neke druge promene.

Ukoliko želite da stan prilagodite Vašim potrebama, kupovina stana direktno od investitora je najbolje rešenje. U praksi se pokazalo da su investitori i sami zainteresovani da izađu kupcu novog stana u susret.

Svima nam znači kada možemo da učestvujemo u kreiranju našeg budućeg doma. Dosta stvari je deo ličnog izbora, pa nam znači kada možemo da uredimo kupatilo, kuhinju pa i elektro izvode po svojoj spostvenoj želji.

Veliki broj izmena nam može biti presudan da se odlučimo da kupimo novi stan direktno od investitora, a ono što je u dosta slučajeva bitno je garancija. To je zakonska obaveza investitora, često iznosi i do 5 godina, a odnosi se na kvalitet instalacija, kvalitet izvedenih građevinskih i zanatskih  radova. Što se ugradne opreme tiče tu je garancija vezana za proizvođača opreme i mi je praktično samo nasleđujemo. Naš cilj je da se nadamo da garancije na sve budu samo deo dogovora, a da nam ne budu neophodne da se na njih pozivamo.

Praktično imamo mir prvih nekoliko godina da ne moramo da brinemo oko instalacija, stolarije i npr. pločica u kupatilu.

Danas su investitori u svom radu jako transparentni, a to podrazumeva da mi dobijamo napismeno informaciju koju će keramiku i stolariju ugraditi u naš novi stan.

Projekat po sebi predviđa vrstu materijala, a često bude naveden način postavljanja što pokazuje dodatnu ozbiljnost rada.

Moramo unapred znati da postoje stvari koje u našem novom stanu ne možemo menjati jer nisu čak ni u mogućnosti investitora. Ne možemo menjati konstrukciju, a pod tim se misli na noseće zidove ili stubove, spoljni izgled zgrade i ventilacije. Nepromenjena mora ostati terasa i svi otvori. Takođe je preporučljivo da kanalizacija i voda ostanu na prvobitnim mestima jer premeštanje i pravljenje dodatnih lomova dalje može da zaguši cev.

Najčešće se kupci novih stanova odlučuju da urade spuštene plafone, dodaju pregradne zidove i promene poziciju struje tj. utičnica. Danas dosta ljudi stavlja pločice umesto parketa pa je i ta izmena popularna.

Još jedan benefit kupovine direktno od investitora je i manja cena ukoliko se kupuje stan u izgradnji. Njihove cene umeju da budu znatno manje od onih završnih, i to se dosta razlikuje od investitora do investitora. Danas je to pomešano, jer u praksi se većina stanova i prodaje u izgradnji. Na ruku kupca novog stana je i to što može da otplaćuje stan po fazama završetka odrađenih radova i time investitor i kupac stana idu ka istom cilju.

Često je praksa danas da kupac uplaćuje 20% iznosa stana prilikom potpisivanja ugovora, a da ostatak plaća banka kod koje je uzet kredit.

Definitivno nema sumnje da ćete veći popust imati ukoliko se odlučite da kupite stan u samoj početnoj fazi izgradnje. Svaki investitor želi da zna da će prodati ono što gradi, a Vi želite da dobijete veći prostor za sumu novca koju ste odlučili da odvojite za novi stan. Kada kaparišete stan u samom početku izgradnje za Vas su uslovi sigurno bolji, nego što nekoga čeka kada stan bude gotov. Popusti zavise od dogovora i same dinamike plaćanja koju postavite sa investitorom.

Informacije koje Vam dajemo su okvirne i zaista je najbolje da se lično raspitate kod investitora za konkretne uslove koje može da ponudi.

Treba da znate i da je velika razlika kupovine stana od izvođača i investitora. Objasnićemo Vam to kroz primer plaćanja. Razlika je kada kupite od investitora jer to spada pod prvi prenos i investitor fakturiše stan sa PDV-om, ali ako se kupuje od izvođača radova onda sledi drugi prenos koji iziskuje plaćanje poreza na prenos apsolutnih prava od 2,5%. Uknjižba, kada kupujemo od investitora, zahteva samo ugovor između kupca i investitora, dok su drugom slučaju se mora priložiti i osnov prenosa prava svojine koji postoji između investitora i izvođača, a mora biti overen i plaćen porez.

Dakle, investitor i izvođač nisu samo terminološke razlike, one su za nas suštinske i presudne za kupovinu novog stana.